mandag 30. mai 2016

Valsing av rundtstål

Jobben som ble utført: Valse et rundtstål til 90* som var til et mannlokk på et absorbsjonstårn. Dette skulle være i rustfritt stål.
Planlegging: Det første som ble gjort var å finne frem materialene jeg skulle bruke. Vi hadde ikke selve mannlokket, så jeg fant ut at det var lett å risse opp en sirkel med samme diameter på en treplate. Det jeg også måtte gjøre var å lage en mal av radiusen. Det var bare å bruke en passer, og risse opp på en liten treplate.
Førberedelser før start av arbeid: Materialene og diverse verktøy som skulle benyttes ble funnet fram:
-Rundtstål i rustfritt stål 1’’
-Tusj/kritt til merking
-Tommestokk
-Bosch vinkelsliper til runding av skarpe kanter, og kutting av fuge
- stor 90* platevinkel
- Slipeskive
- Kutterskive



HMS:
-         Vernesko
-         Vernebriller
-         Hørselsvern
-         Hjelm
-         Heldekkende og flammehemmende arbeidstøy
-         Arbeidshansker

Hva er valsing?
Selve prosessen går ut på at et arbeidsstykke passerer mellom to valser, som roterer i motsatt retning. Dette er i hovedsak en kontinuerlig bearbeidingsprosess, og som oftest er formålet å redusere tykkelsen på det bestemte materialet. Valsing er også ofte brukt for å forbedre overflaten, form, mekaniske egenskaper og mikrostrukturen.
Det er vanlig å skille mellom to typer valsing: Varmvalsing og kaldvalsing. Varmvalsing skjer ved temperaturer over metallets egen rekrystalliseringstemperatur, og kaldvalsing skjer ved temperaturer under rekrystalliseringstemperaturen. Begrepet rekrystallisering omhandler at et materiale får tilbake sin opprinnelige struktur. Forskjellene mellom disse to metodene er energien som kreves, og mikrostrukturen i resultatet.
Ved høy temperatur medfører at mindre energi må til for å valse arbeidsstykket, enn ved lav temperatur. Kaldvalsing gir en større styrke økning og en finere overflate enn varmvalsing. Når man varmvalser blir materialets overflate oksidert av luft noe som resulterer en uønsket overflate. Det som gir det beste resultatet er en kombinasjon av disse to valsemetodene.
Vanlig valseprosess for aluminium. Her brukes varmvalsing først, slik at bruk av krefter er minst mulig. Til slutt blir kaldvalsing brukt for å oppnå stor styrke økning og deformasjon herding. Dessuten vil dette hindre oksidasjon av overflaten.

Jobben: selve jobben var kun å kappe til rundtstålet, og måle opp det området som skulle valses til 90* og markere dette området med tusj. Deretter var det bare å kjøre valsene litt og litt opp på hver side, når tusjmerkene var over valsen. Da er det bare å sjekke underveis med den lagde malen, om den nærmer seg 90*. Når det nærmer seg, har den veldig lett for å plutselig bøye seg masse. Så en må derfor være litt påpasselig når den nærmer seg.
Dessuten er det lettere å bøye den tilbake, enn å bøye den mer når du har tatt den ut av valsen.
Det er dessuten lurt å sjekke underveis med en stor platevinkel om at den faktisk er 90*





Læringsmål:
  • bruke sikkerhetsutstyr, verneutstyr og arbeidstøy tilpasset arbeidsoppdraget
  • drøfte faglige løsninger med kollegaer
  • utføre kildesortering og avfallshåndtering i tråd med bedriftens instruks
  • gjøre rede for og utføre arbeidet i tråd med gjeldende krav til HMS
  • velge materialer i tråd med tegninger og spesifikasjoner
  • klargjøre materialer for sammenføying
  • beregne materialbruk, sveisekrymp, deformasjon og likevekt
  • gjøre rede for sammenføyingsmetoder i tråd med arbeidsoppdrag
  • utføre sveis og heftsveis i tråd med sveiseprosedyrer og spesifikasjoner
  • bruke håndverktøy og utstyr i tråd med arbeidsoppgavene
  • bruke måleverktøy og vurdere måleresultater


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar